blog

Laboratorul de cercetare Kant, 19-20 ianuarie 2012 (lucrări ataşate)

13.01.2012

Laboratorul de cercetare Kant se va desfăşura la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, în perioada 19-20 ianuarie 2012

 

Program:

Joi, 19 ianuarie:

16-17.30 – Ilie Pârvu, Unitatea teoretică a filosofiei transcedentale

17.30-19 – Valentin Mureșan, Funcția dublă a formulei legii naturii

Vineri, 20 ianuarie:

16-17.30 – Mircea Flonta, Filosofia teoretică și practică a lui Kant, pe marginea unei însemnări a lui Heinrich Heine

17.30-19 – Emilian Mihailov, Problema formulelor imperativului categoric și arhitectonica rațiunii practice

 

 Argument

 Kant promite în Critica rațiunii pure o revoluție în gândirea filosofică care este menită să centreze investigarea teoretică asupra condițiilor de posibilitate ale obiectelor experienței și ale voinței. Atât știința naturii cât și moralitatea se vor supune cotiturii metodologice a proiectului criticist. În Întemeierea metafizicii moravurilor, Kant ne avertizează că ”nu poate exista decât una și aceași rațiune care trebuie să fie diferențiată numai în aplicarea ei”.

Pe de o parte, cerința unei rațiuni unice ne impune să lucrăm cu un model unitar în ambele domenii de cercetare, dar pe de altă parte există asimetrii în funcție de natura obiectului cercetat, i.e. legi ale naturii sau legi ale libertății. Ceea ce ne propunem să facem este să abordăm problemele filosofiei morale și teoretice a lui Kant în cadrul unității rațiunii pure. Urmărim să așezăm problemele în cadrul cunoașterii a priori în genere, format din critică și metafizică ca tipuri de teoretizare.

 

Astfel, credem că unele soluțiile la problemele rațiunii speculative pot fi extrapolate la problemele rațiunii practice, și vice versa. În același timp, credem că unele soluții nu pot fi extrapolate, dar și acest fapt reprezintă un câștig la fel de important deoarece doar așa putem înțelege pe ce se bazează asimetriile aplicării rațiunii în domenii diferite. Uneori pentru a înțelege unitatea unei structuri teoretice este important să cercetăm și ce se află în afara ei.

 

Lucrările în format PDF

Acasă Despre noi Membri Publicaţii Evenimente Contact BCAP 2014 BCAP 2015 ECAP8 RSS
Copyright © 2010-2012 Societatea Română de Filosofie Analitică. Toate drepturile rezervate.